Как да карате безопасно през нощта и да не ви се налага да звъните на пътна помощ

Близо една трета от шофьорите с дългогодишен стаж споделят опасението, че е по-трудно да се кара нощем. Тъмнината крие много опасности и не случайно по-голямата част от катастрофите и сигналите в пътна помощ се случват именно в най-мрачните часове на нощта.

Като фирма, осигуряваща пътна помощ в София, нашата мисия е да помагаме и да работим за намаляване на черната статистика.

По-безопасно е да се кара през деня. Ако все пак нямате друг избор, ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза:

#1 Прегледайте си зрението

Много е важно да ходите редовно на очен лекар. Дори да нямате оплаквания, запишете си час при очен специалист просто за всеки случай. Не забравяйте да кажете, че ви предстои шофиране през нощта.

Оказва се, че много хора страдат от нощна слепота (наричана още хемералопия или „кокоша слепота’), т.е. нощно време зрението им отслабва значително. Обикновено в такива случаи лекарят препоръчва носене на специални очила. Има и друг вид очила, които се слагат само по време на шофиране. Те ви помагат да виждате на дълго разстояние.

#2 Установете дали фаровете и мигачите са в изправност

Фаровете и мигачите трябва периодично да се тестват от механик. Задължително е преди нощно каране да сте сигурни, че те работят безотказно.

#3 Не носете очила в хокейски стил

За един кратък период от време, се появи твърдение, че очилата, екипирани със специални жълти стъкла (каквито се носят в хокея) помагат на шофьорите да виждат по-добре докато карат по тъмно. Такива очила съвсем не са във ваша полза. Единственото, което правят е, само малко да засилят контраста, което донякъде помага да различавате обекти в тъмното, но в действителност, те създават допълнително затъмнение и натоварват очите.

#4 Избягвайте да гледате във фаровете на задаващите се превозни средства

Докато карате, очите ви са се настроили към тъмнината в автомобила. Ярката светлина ще ви заслепи и наруши временно зрението. Затова, старайте се да не гледате към светлините на задаващите се автомобили. Присвийте очи или погледнете временно настрани докато автомобилът отмине. Ако зад вас има автомобил с включени светлини, настройте огледалата си така че да не отразяват тази светлина и да не ви пречат.

#5 Осигурете си чисто предно стъкло

Много често предните стъкла на автомобилите изглеждат чисти на дневната светлина и предлагат отлична видимост. Вечер нещата стоят малко по-различно. И най-дребните петънца и замазвания пречат да виждате добре. Затова, измийте добре предното стъкло отвътре и отвън. Използвайте памучна или микрофибърна кърпа, а след това подсушете с вестник. Добре е да се погрижите и за страничните прозорци и огледалата.

#6 Бъдете през цялото време нащрек за пияни или преуморени шофьори

Опитът ни показва, че най-много сигнали за пътна помощ получаваме именно нощем. Една от основните причини за това е, че броят на уморените или употребили алкохол водачи зад волана през нощта е много по-висок отколкото през деня. А през уикендите броят им се утроява, затова бъдете извънредно внимателни.

#7 Оглеждайте се за животни когато преминавате през селски райони в богата растителност

Животните изскачат изведнъж на пътя и трябва бързо да реагирате. За съжаление, дори при бързата реакция често се случва хората да търсят на пътна помощ. Единственото, което може да ви спаси е да бъдете крайно наблюдателни и в пълна готовност, че всеки момент ще се появи катерица, заек, лисица или дива котка.

Не забравяйте, че мотото на отговорния шофьор гласи: „Безопасността преди всичко.“ Ако можете да избирате, съветваме ви да не карате след залез слънце.