Пътувайте интелигентно

Независимо дали пътувате по бизнес или сте на почивка, дали планирате кратка екскурзия или по-продължителен престой, не пренебрегвайте добрата защита на вашите ценни вещи, мобилни устройства и информация.
Повреда на автомобила, при която може да се наложи викане на пътна помощ, спешен ремонт и/или репатрак, са само част от неприятните моменти на пътя. Откраднат или изгубен багаж, лични документи, лаптоп и др. са дори по-големи проблеми.
Ето няколко съвета, с които да опазите ценното и безценното си имущество по време на пътуване.

1. Придържайте се към основните неща
Много пътуващи взимат само най-необходимото, когато става въпрос за дрехи и тоалетни принадлежности. Прилагайте тази практика и за мобилните си устройства.
– Оставете у дома или в офиса всички материали и устройства, които е възможно. Ако не мислите, че нещо ще ви потрябва, не го вземайте.
– Носете в себе си по-малко кредитни карти и лични документи – подберете само това, което знаете, че ще ви трябва. Преди тръгване направете списък с това, което ще носите, плюс съответните идентификационни номера. Съхранявайте списъка на сигурно място, за да направите бърза справка, в случай, че портфейлът ви бъде загубен или откраднат.

2. Не пренебрегвайте физичеката сигурност
Независимо дали говорим за лични данни или бизнес информация, последиците при кражба са неприятни и скъпи.
– Не оставяйте устройствата си без надзор на обществени места, дори за няколко минути. Може да се изкушите да оставите смартфона си настрани, докато се регистрирате в хотела, или да поставите лаптопа си на на земята до масата в някое кафене. Крадците често са опортюнисти – те могат да грабнат вашето устройство само за секунда, ако го изпуснете от поглед.
– Крийте устройствата си, особено когато сте на място с много хора. Много смартфони – особено по-новите модели – са цел за престъпниците. Често се случва нагли крадци да грабват телефона направо от ръцете на собственика му. Вътрешен джоб на яке или чанта е добро „скривалище“. Помислете и за безжични слушалки.
– Разбира се, най-добре е всичките ви устройства да са във вас, но понякога това не е практично, докато пътувате. Хотелските стаи не са много сигурни – много хора имат достъп до тях, членове на персонала влизат в стаята ви, докато не сте там. Хотелският сейф е по-добър вариант, но не и когато става дума за устройства, съхраняващи силно поверителни данни.

3. Споделяйте умно
Обявявате ли на всеослушание, че домът ви ще бъде празен за седмица, докато сте на почивка? Много пътуващи правят точно това, без да го осъзнават.
– Изключете автоматичните чеквания и проследяване на местоположението ви. Проблемът с автоматичните съобщения е липсата на контрол. Навиците и предпочитанията ви скоро излизат наяве за света. Всеки може да узнае къде се намирате в даден момент… както и къде НЕ сте. Измамниците и престъпниците обичат да следят чужди графици и да се възползват от различни ситуации.
– Не публикувайте ваканционни постове (статуси и снимки), когато не сте у дома. Не показвайте, че не сте си вкъщи или в офиса. Много хора имат стотици „приятели“ и последователи в социалните мрежи, които не познават. Те са готови да се възползват от отсъствието ви. Въпреки че е изкушаващо да споделяте страхотни неща от пътуването си в реално време, помислете за потенциалните негативни последици от споделянето на тази информация.

4. Бъдете внимателни с free Wi-Fi
Често хората настройват телефоните си да се свързват с достъпни Wi-Fi мрежи на обществени места. Това помага за намаляване на мобилния трафик на устройството, но го излага на значителни рискове. Подхождайте към свободните Wi-Fi мрежи с повишено внимание, защото не всяка такава мрежа е защитена с парола, което я прави уязвима за атаки.
Проверете преди да се свържете. Имената на Wi-Fi мрежите се създават от хора. Измамниците поставят имена, които са подобни на истинските и звучат достоверно. Веднъж свързани към фалшивата мрежа, вашите данни са в опасни ръце. За да сте спокойни, попитайте служител на хотела, бензиностанцията, заведението, коя е истинската мрежа и се свържете към нея.

Препоръчваме ви да следвате тези съвети и се надяваме да нямате подобни проблеми при нито едно пътуване. И, докато последствията от хакерските атаки и кражбите на информация и технологични джаджи са много трудни за овладяване, то при повреда в автомобила ви, докато сте на път, ние отлично знаем как да реагираме. Свържете се с Road Help от всяка точка на София или страната – при нужда от пътна помощ, ремонт на място на автомобила ви, репатриране до сервиз или паркинг, или някоя от другите ни услуги.