Безопасно пътуване с дете – какво трябва да знаете

Като фирма, предлагаща пътна помощ и репатриране на повредени автомобили, ние нерядко помагаме на коли, в които се вози дете или деца. Често, за съжаление, виждаме и нарушения, които родителите – съзнателно и не – правят по отношение на детската безопасност в колата. Ето защо ще ви дадем 7 основни съвета, с които да предпазите детето си на път. Те са валидни за всички ситуации – ежедневни пътувания до градината, училище, на лекар и т.н.; дълги пътувания до друг град; пътуване с едно или две деца.

1. Правилното място на детското столче
Според българските закони детското столче е задължително за децата под 35 кг и до 150 см. Това, обаче, родителите често не го знаят и не го спазват. Задната седалка по диагонал на шофьора е правилното място на столчето и най-безопасното място за детето – лесно е за наблюдение.

2. Правилното детско столче
Детското столче трябва да съответства на размерите на детето. Предлагат се: – кошчета за деца от 0 до 13 кг (за бебета) – столчета за деца от 9 до 18 кг и от 18 до 26 кг – седалки за деца от 15 до 36 кг

Всички те се закрепват с предпазните колани на автомобила.

3. Правилно закрепване на столчето
Не пренебрегвайте указанията за употреба на детското столче и лично се уверете, че то е поставено правилно.

4. Без торби и друг багаж до детето
При рязко спиране или завой всичко, което е до детето ви, може да го нарани – колкото и невинен да ви изглежда даден предмет. Използвайте багажника за багаж и покупки.

5. Комфорт в автомобила за детето
Обличайте детето с подходящи за сезона дрехи. Следете да не му духа от климатик или прозорец. Ако му е студено, топло, некомфортно в столчето, детето ще стане капризно и ще започне да пречи на шофьора. Отклоняването на вниманието от шофирането дори за секунда може да причини пътен инцидент. В колата дръжте и някоя от любимите играчки на малкия пътник.

6. Вратите
Заключвайте вратите на колата, когато возите дете, и следете да не се обляга върху тях. Подаването през прозорците е абсолютно забранено.

7. На път в подходящото време
Организмите на децата не са адаптирани към бензиновите изпарения, непроветрените купета, дупките по пътищата. Костите и мускулите на детето могат да претърпят трайни деформации от продължителния застой в една поза. Ако не може да избегнете дълго пътуване с дете, правете почивки по пътя.

Родителите често возят детето си само на задната седалка, без придружител до него. Това се случва както на градски дестинации, така и на по-дълги. Препоръчваме ви да изпълните всички 7 съвета, но и да имате подръка номера на фирма за пътна помощ и репатрак.