Полезни съвети и насоки за начинаещи шофьори

Темата за водачите с малък опит зад волана е широко дискутирана и често противоречива. За съжаление, статистиката показва, че при новоизлюпените шофьори, които тепърва ще се сблъскват с отговорността на карането на автомобил, рискът от пътен инцидент е най-висок. Не е задължително и вие да бъдете част от черната статистика.
В качеството си на фирма, предлагаща пътна помощ и репатриране, ние държим шофьорите, без значение дали са с малък или дългогодишен стаж, да бъдат добре информирани за опасностите, които дебнат на пътя. Ние вярваме, че когато човек е отговорен и със зряло поведение, той има всички шансове бързо да развие нужните умения и усет и да сведе рисковете до минимум в практиката си на водач на МПС.
Колкото по-бързо един млад шофьор свикне с отговорността на новата си роля, толкова по-спокойни ще бъдат неговите близки.
Предлагаме ви няколко полезни съвети и базисни насоки в помощ на младия водач:

1. Винаги слагайте предпазния колан и изисквайте това от пътниците, с които пътувате.

2. Избягвайте високите скорости, поне докато добиете повече увереност като шофьор. Излишно е да се напомня, че причина №1 за катастрофите в България ( а също и по света) е именно превишената скорост, по която много млади хора се увличат.

3. Спазвайте нужната дистанция. Никога не карайте твърде близо до друго превозно средство. Ако карате с 50 км/ч, добре е да установите около 14-15 метра разстояние преди да натиснете спирачките.

4. Скоростта на каране трябва да бъде съобразена с климатичните условия. Преди пътуване, винаги се интересувайте каква е прогнозата за времето. Ако навън има мъгла, вали дъжд или сняг и по пътищата има заледявания, за по-голяма сигурност карайте със скорост под позволената.

5. Когато карате, гледайте само пътя. Всичко, друго, което отвлича вниманието на шофьора, трябва да бъде надалече. Абсолютно забранено е чатенето, гледане на известия, четене на имейли и т.н. докато шофирате. Може да държите телефона си наблизо, но не бива да реагирате на всяко призвъняване.

6. Подгответе се преди да подкарате автомобила. Нагласете огледалата и седалката по възможно най-удобния за вас начин.

7. Избягвайте да карате след залез слънце. Като шофьор с малък опит, не е препоръчително да карате късно вечер, още по-малко през нощта. Дори водачите с дълъг стаж се въздържат да карат вечер. Тъмнината отправя различни предизвикателства пред шофьорите. Опитът на фирма за пътна помощ ни е научил, че след залез слънце на пътя дебнат повече опасности и вероятността от инцидент рязко се повишава.

8. Първо мислете за своята безопасност, а след това за пътниците. Не ви насърчаваме да бъдете егоисти, а да бъдете максимално предпазливи. Водачът трябва да бъде отговорен към себе си. Неговата сигурност определя сигурността на пътниците.